Παρασκευή, 1 Νοεμβρίου 2013

ΤΡΙΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΠΟΥ ΑΠΟΦΕΥΓΩ


Υπάρχουν τόσα πολλά "επικίνδυνα συστατικά" στη διατροφή μας, στα προϊόντα που επιλέγουμε, στον αέρα, που καμιά φορά συγχύζεσαι και προτιμάς να ζεις στην άγνοια από το να κοιτάς παρανοϊκά την ετικέτα κάθε προϊόντος. Σε καταλαβαίνω. Υπάρχουν όμως κάποια συστατικά, που μπορεί να σου προκαλούν μικροπροβλήματα χωρίς να το έχεις συνειδητοποιήσει. Και εκεί θέλω να συγκεντρώσω την προσοχή σου. Έτσι, παρόλο που δεν αντιδρούν όλες οι επιδερμίδες με τον ίδιο τρόπο...
τα τρία βασικά συστατικά που εγώ αποφεύγω σε όλα τα προϊόντα περιποίησης είναι τα εξής: 


Mineral Oil (ορυκτέλαιο/παραφινέλαιο)
Πολλές οι αντικρουόμενες απόψεις σχετικά με αυτό το συστατικό, το όποιο είναι πράγματι παράγωγο του πετρελαίου. Ακόμη και σε συζητήσεις με skincare experts και επαγγελματίες του χώρου, άλλες φορές ακούω μια άποψη και άλλες την αντίθετη. Είναι γεγονός ότι χρησιμοποιείται κατά κόρον από τις εταιρίες, διότι είναι από τα πιο φθηνά συστατικά στην πιάτσα. Το παραφινέλαιο είναι το γνωστό baby oil, αυτή η λιπαρή αηδία που όλοι ξέρουμε. Σοκαριστικά, είναι βασικό συστατικών πολλών πανάκριβων προϊόντων (αποδεδειγμένα η Creme de la Mer θα έπρεπε να κοστίζει γύρω στα 25-30 ευρώ).
Στο δέρμα:Το μόνο σίγουρο είναι ότι το συγκεκριμένο συστατικό δεν έχει απολύτως τίποτα να προσφέρει στην επιδερμίδα. Αντίθετα με τα καλά μας φυσικά λαδάκια που είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά και βοηθούν το δέρμα, το παραφινέλαιο δεν προσδίδει τίποτα. Επί πλέον, έχει καταγραφεί τεράστιος αριθμός ατόμων που αποδεδειγμένα ξεσπούν σε κρίσεις ακμής άνευ προηγουμένου, με το που θα ακουμπήσουμε αυτό το συστατικό στο δέρμα τους. Το παραφινέλαιο -αντίθετα με τα φυσικά έλαια- στέκεται στην επιφάνεια του δέρματος, χωρίς να το ενυδατώνει σε βάθος. Έτσι, προκαλεί 'ασφυξία' στην επιδερμίδα και φράζει τους πόρους προκαλώντας είτε ακμή, είτε μικρά άσπρα σπιθουράκια (milia). Για αυτόν τον λόγο πολλοί με πρόβλημα ξηρότητας αρέσκονται στην χρήση αυτού του συστατικού. Το χρησιμοποιούν ως μόνωση, η οποία αποτρέπει την εξάτμιση της υγρασίας του δέρματος. Προσωρινά. Μετά από μακροχρόνια χρήση το δέρμα αφυδατώνεται περισσότερο, αφού τα παραφινέλαια ούτε το ενυδάτωναν, ούτε το επανόρθωναν. Με το να μην δίνεις ουσιαστική θρέψη και εις βάθος ενυδάτωση στο δέρμα, προκαλείς πρόωρη γήρανση (το παραφινέλαιο καθυστερεί την ανανέωση των κυττάρων και την παραγωγή κολλαγόνου). Επιπλέον, οτιδήποτε άλλα ευεργετικά συστατικά εμπεριέχονται σε ένα προϊόν που έχει ως βάση το mineral oil, αυτά δεν πρόκειται να εισχωρήσουν δυστυχώς στην επιδερμίδα, αλλά θα μείνουν μόνο στην επιφάνεια.
Ο λόγος που εγώ το αποφεύγω είναι ότι πρώτον μου προκαλεί τρελή ακμή (ακόμα και στο σώμα, αν εμπεριέχεται στην κρέμα σώματός μου) και δεύτερον προτιμώ λαδάκια και συστατικά που βοηθούν το δέρμα μου επί της ουσίας.
Στο εργαστήριο: Παρότι διάφορες έρευνες έχουν αφήσει αιχμές για την σχέση του παραφινέλαιου και του καρκίνου, τίποτα δεν είναι αποδεδειγμένο. Άλλες έρευνες συνδέουν το mineral oil με ορμονικά προβλήματα, προβλήματα των ωοθηκών και του ανοσοποιητικού. Εγώ πάντως αν ήμουν μάνα σίγουρα δεν θα το χρησιμοποιούσα στο μωρό μου. Εντάξει δεν θα πάθουμε και τίποτα (νομίζω) αν μια στο τόσο χρησιμοποιούμε από κανένα lip gloss με mineral oil, αλλά θεωρώ ότι γενικά θα έπρεπε να αποφεύγεται ως συστατικό ιδίως στην επιδερμίδα. Για την ξηρότητα προτείνω λάδι καρύδας αντί για παραφινέλαιο.
Στην ετικέτα θα το δεις ως  Liquid paraffin, liquid petroleum, paraffin oil, paraffinum liquidum, White Petrolatum, Huile Minerale, Paraffine, Mineral Oil, Adepsine Oil  petrolatum liquid, petroleum oil, white mineral oil and white oil, Nujol

Parabens (παραβήνες)
Αυτή η ιστορία είναι πιο γνωστή, αλλά επίσης αμφιλεγόμενη. Τις παραβήνες τις συναντάμε παντού: οδοντόκρεμες, αποσμητικά, προϊόντα περιποίησης. Είναι τα πιο φθηνά συντηρητικά που αποτρέπουν την δημιουργία βακτηριδίων στα προϊόντα.
Στην επιδερμίδα: δεν έχει καμία σημασία για την επιδερμίδα, αν η κρέμα που χρησιμοποιείς έχει παραβήνες ή όχι. Δεν αλλάζει η σύσταση, δεν προκαλούνται αντιδράσεις και δεν φράζουν οι πόροι. 
Στο εργαστήριο όμως τα πράγματα αλλάζουν. Πληθώρα ερευνών συνδέουν το συστατικό αυτό με τον καρκίνο του μαστού, με κορυφαία μια του 2007 που οδήγησε κάποιες χώρες στο να απαγορεύσουν την χρήση του συστατικού στα παιδικά προϊόντα. Οι ίδιοι οι όγκοι που αφαιρέθηκαν από μαστούς γυναικών επέδειξαν πολύ υψηλή συγκέντρωση παραβηνών μέσα τους. Οι παραβήνες φαίνεται πως απορροφούνται από το δέρμα και εισέρχονται στον οργανισμό. Επειδή μιμούνται σε συμπεριφορά, τα οιστρογόνα (τα επίπεδα των οποίων είναι σημαντικά σε περιπτώσεις καρκίνων του μαστού), λένε ότι προκαλούν διάφορα ενδοκρινικά θέματα και για τα δύο φύλα. Οι έρευνες αποδείχθηκαν ελλιπείς, από άλλες έρευνες που έγιναν για να κλείσουν το θέμα (αξίζει να αναρωτηθούμε ποιοί χρηματοδοτούν όμως...).
Στην ετικέτα  butylparaben, ethylparaben, methylparaben, proylparaben, heptylparaben, isobutylparaben, benzylparaben και ό,τι άλλο τελειώνει σε -paraben. Κάποιες φορές τα συστατικά αυτά αναφέρονται με άλλα ονόματα όπως benzoic acid, ethyl esther, propyl esther κ.ά.

Σιλικόνες
Οι σιλικόνες μπήκαν στο χώρο της ομορφιάς, αρχικά ως θεραπεία για τις ταλαιπωρημένες άκρες των μαλλιών. Σήμερα χρησιμοποιείται παντού: μαλλιά, μακιγιάζ και περιποίηση προσώπου! Τα προϊόντα που σχεδόν κατά κανόνα περιέχουν σιλικόνες είναι οροί για το πρόσωπο, primers, βάσεις μεικαπ, διάφορα προϊόντα μαλλιών (ιδίως εκείνα που υπόσχονται απαλότητα και λάμψη). 
Στα μαλλιά και το δέρμα: οι σιλικόνες, καλύπτουν πλήρως την τρίχα και το δέρμα. Ως προς τα μαλλιά, η εκτενής χρήση τους 'ταριχεύει' την τρίχα και ενώ προσωρινά την κάνει να μοιάζει πιο λεία, τελικά την αφυδατώνει. Στην επιδερμίδα συμβαίνει κάτι αντίστοιχο. Η σιλικόνη, όπως και το παραφινέλαιο, κάνουν την επιδερμίδα να ασφυκτιά και συχνά προκαλεί ακμή. Προσωπικά το έχω παρατηρήσει ότι όταν η σιλικόνη είναι από τα βασικά συστατικά ενός προϊόντος, σχεδόν πάντα μου προκαλεί σπυράκια. Η σιλικόνη δημιουργεί μια ασπίδα στο δέρμα, μη αφήνοντας άλλα θρεπτικά συστατικά να εισχωρήσουν στην επιδερμίδα. Αν δηλαδή, χρησιμοποιείς έναν ορό με σιλικόνη και μετά μια πολύ καλή ενυδατική με καταπληκτικά συστατικά από πάνω, τζάμπα την ξοδεύεις την ενυδατική, αφού τίποτα δεν διαπερνάει τον ορό αυτό. Το μαγικό αυτό συστατικό κάνει τα προϊόντα να έχουν καταπληκτική υφή, να απλώνονται εύκολα, βοηθάει την επιδερμίδα να δείχνει πιο λεία, πιο ενυδατωμένη, χωρίς να είναι απαραίτητη η χρήση κάποιου ελαίου (βλ. oil free προϊόντα γεμάτα σιλικόνες), αλλά στην ουσία δεν δίνει απολύτως κανένα πλεονέκτημα στο δέρμα. Δεν έχει αξία ως καλλυντικό συστατικό, απλά κάνει το δέρμα να μοιάζει προσωρινά καλύτερο, αφού το καλύπτει πλήρως σαν συνθετικό γάντι, γεμίζοντας τυχόν κενά, ρυτίδες, σημάδια και ανωμαλίες στην επιφάνεια του προσώπου. Προσοχή όμως σε περίπτωση που σου προκαλεί ακμή. Είναι ένα συστατικό κρυμμένο σε πολλά προϊόντα.  
Στο εργαστήριο φαίνεται πως οι σιλικόνες είναι ασφαλείς για το δέρμα και την υγεία, παρόλο που είναι συνθετικά στοιχεία. Υπάρχουν κάποιες υπόνοιες ότι μπορεί να προκαλούν ευαισθησία στο δέρμα. Έρευνες δείχνουν όμως πως τα συστατικά αυτά επιβαρύνουν το περιβάλλον, αφού συσσωρεύονται χωρίς να βιοδιασπώνται.
Στην ετικέτα συνήθως οι σιλικόνες έχουν "cone" ή "meth" στην ονομασία τους.
DIMETHICONE,PHENYL TRIMETHICONE,AMODIMETHICONE,CYCLOMETHICONE,
SILICONE QUATERNIUM-8,TRIMETHLYSILOXYAMODIMETHICONE,
DIMETHICONOL,POLYSILICONE,METHICONE DIVINYLDIMETHICONE, Atomic number 14, CYCLOPENTASILOXANE, CYCLOHEXASILOXANE κ.ά.

10 σχόλια:

Andy Mast είπε...

Άκρως Κατατοπιστικό Και ο τρόπος γραφής σου καθόλου κουραστικός! Το διάβασα όλο κ θα προσέχω Πολυ!

Ανώνυμος είπε...

Πολύ χρήσιμο και σχολαστικό κι αυτό το ποστ σου. Ήδη από την πρώτη σου αναφορά για τις σιλικόνες στα προϊόντα μαλλιών, άρχισα να αποφεύγω τους κοινούς "ορούς" των σούπερ μάρκετ. Άρχισα να γράφω το σχόλιο με άλλη πρόθεση όμως. Βλέπω πόση έρευνα κι αυτοπαρατήρηση κάνεις πάνω σε θέματα δέρματος, και νιώθω περίπου ομοιοπαθής. Περίπου, γιατί εμένα το τρωτό μου σημείο δεν είναι το δέρμα (δεν κάνει καν διαφορά το καθαριστικό που θα χρησιμοποιήσω, ούτε παρουσιάζω προβλήματα από εναλλαγή κρεμών κλπ), αλλά το μαλλί. Οδηγούμαι σε απώλεια με το παραμικρό, και καταγράφω την επίδραση των πάντων σε αυτό, συνδυασμούς, όλα. Είθε οι αγώνες μας να αποδώσουν λοιπόν.
Σε φιλώ,
Αλκμήνη.

evi είπε...

πολυ σωστη! εκτος απο τα παραπανω αποφευγω και τις αλκοολες: ethanol, SD alcohol, SD alcohol 40, Alcohol denat, Propanol, Propyl alcohol, Isopropyl alcohol.
Επισης μπορει να προκαλεσουν αφυδατωση.

Στην Αποθήκη είπε...

Σας ευχαριστώ!

@Andy Αυτή ήταν η μεγαλύτερη ανησυχία μου.. ότι θα είναι πολύ κουραστικό το κείμενο...

@Αλκμήνη για την απώλεια: ιπποφαές, ιπποφαές, ιπποφαές!

@Εύη ναι αν και δεν είναι όλες οι αλκοόλες ίδιες και κάποιες δεν προκαλούν ξηρότητα. Ομολογώ ότι έχω κάποια προϊόντα με τέτοια συστατικά (beauty elixir πχ) που τα χρησιμοποιώ καιρό και τα λατρεύω.

Naya Pen είπε...

Πολύ σωστά γραμμένο άρθρο και πολύ ενδιαφέρον καθώς σαν λαός δυστηχώς δεν έχουμε εφαρμόσει την αναγνώριση ετικέτας σε κάθε τι που αγοράζουμε και αυτό λόγω έλλειψης ενημέρωσης και παιδείας γενικότερα.

Είναι καιρός να μην αγοράζουμε με το κιλό προιόντα μόνο και μόνο επειδή μας ενθουσίασε η συσκευασία τους ή το άρωμα τους..

Στο χέρι μας είναι να περιποιούμαστε σωστά το δέρμα μας. Εκείνο υπάρχει για να μας προστατέυει απο πολλά.. γι'αυτό λοιπόν του οφείλουμε τα καλύτερα!


Σε ευχαριστούμε πολύ!

dimitra είπε...

Πολύ ωραια αναρτηση! Κι εγω προσπαθω να αποφευγω αυτα τα συστατικά, αλλα οχι πάντα με επιτυχία! Ειναι βλέπεις ΠΑΝΤΟΥ, πολύ δυσκολο να τα αποφυγεις.Πάντα ομως τσεκαρω τα συστατικά απο καθε τι που παιρνω , κι αν δεν ειναι τοσο "καλα", πάντα εχω στο μυαλό μου να βρω κάποιο αντίστοιχο πιο "αγνό". Αυτο που δε με βλεπω να κοβω ειναι η σιλικόνη στα σαμπουαν και conditioners.Αλλιως δεν ξεμπλεκονται με τιποτα τα μαλλια μου.Εχω πολλές αλλά πολύ λεπτες τριχες, και οπως λέει και η μαμα μου τα μαλλια μου γινονται σαν "κανταϊφι" με silicone-free σαμπουαν.:p Τουλαχιστον ομως ξερω τι πληρωνω, και δεν παιζει να δωσω 20-30 ευρω πχ για καποιες δηθεν "high end" μασκες οι οποιες ειναι απλα τιγκα στη σιλικονη. Φιλιά!!

Tina A. είπε...

Χαιρομαι καθε φορα που διαβαζω νεα σου αναρτηση, επιτελους ενα ενημερωτικο blog for a change!

θα συμφωνησω σε ολα, ιδιως στις σιλικονες - αντε πεισε τωρα ολες οσες χρησιμοποιουν ορους με 2ο και 3ο συστατικο μια σιλικονη οτι το προιον δεν κανει τα "θαυματα" που νομιζουν...

Και μιας και αναφερθηκατε με evi στο Beauty Elixir, αν δεν απατωμαι, το οινοπνευμα στη συνθεση του ειναι φυσικης προελευσης, νομιζω το αναγραφει η συσκευασια!

Τελος, μου λεπει το ΥΤ σου - had to be said!

Eλπιζω να εισαι καλα!

Στην Αποθήκη είπε...

Τίνα, σε ευχαριστώ πάααααρα πολύ για τα καλά σου λόγια και χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί εκτιμώ τα όσα γράφεις κι εσύ! Για το Beauty Elixir απ΄όσο διαβάζω τώρα στη συσκευασία αναγράφεται ότι το άρωμα είναι 100% φυσικής προέλευσης, αλλά είμαι σχεδόν σίγουρη ότι το ίδιο ισχύει και για το αλκοοόλ. Δεν νομίζω ότι παίζει ρόλο, εφόσον το τελικό προϊόν δεν προκαλεί ξηρότητα.

(Εσύ δεν ήσουν/είσαι Αγγλία, κορίτσι;)

Στην Αποθήκη είπε...

Τίνα, σε ευχαριστώ πάααααρα πολύ για τα καλά σου λόγια και χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί εκτιμώ τα όσα γράφεις κι εσύ! Για το Beauty Elixir απ΄όσο διαβάζω τώρα στη συσκευασία αναγράφεται ότι το άρωμα είναι 100% φυσικής προέλευσης, αλλά είμαι σχεδόν σίγουρη ότι το ίδιο ισχύει και για το αλκοοόλ. Δεν νομίζω ότι παίζει ρόλο, εφόσον το τελικό προϊόν δεν προκαλεί ξηρότητα.

(Εσύ δεν ήσουν/είσαι Αγγλία, κορίτσι;)

Tina A. είπε...

Οκ, αρα κααατι θυμομουν απ τη συσκευασια του Beauty Elixir!!!!

Oχι, Ελλαδα..(insert "ακομα" - αν και τη μεταναστευση δεν την γλιτωνω στο εμμεσο μελλον...)!